Nederland is een dichtbevolkt land, hierdoor wonen we ook lekker dicht op elkaar. In aangrenzende woningen zoals flats, twee onder één kap woningen of rijtjeswoningen is het dan ook niet vreemd als je de buren wel eens hoort. In de meeste gevallen is dit geen probleem, maar soms kan het wel erg vervelend zijn. Bijvoorbeeld wanneer je buren actief zijn wanneer jij slaapt of wanneer er gewoonweg te veel geluid vandaan komt. Denk aan harde muziek of schreeuwen. In dit artikel leggen we je uit wat je hier zoal aan kunt doen.
De overlast reduceren
In veel gevallen ligt het geluidsoverlast van de buren niet alleen aan de buren. De woning waarin je woont kan ook een oorzaak zijn. Denk aan dunne muren, houten vloeren of ruimte tussen de verwarmingsbuizen en de doorloop gaten. Hier kun je speciale bedrijven voor inhuren die voor je nagaan waar de meeste overlast vandaan komt en wat hier aan kan gebeuren. Het nadeel is wel dat je deze kosten zelf dient te betalen tenzij je dit in overeenstemming met de buren doet.
Praten met elkaar
Het is bij geluidsoverlast van de buren belangrijk om met elkaar te praten. Vaak kun je hier met een goed gesprek al hele stappen in zetten. Bijvoorbeeld dat je bovenburen de naaldhakken uitdoen in huis of de muziek iets zachter zetten. Wanneer je duidelijk vertelt wat er aan de hand is en wat het met je doet is er vaak begrip zolang je redelijk blijft. Geluidsoverlast hoeft dus niet gelijk voor een burenruzie te zorgen.
Geluidsoverlast meten
Heb je al met je buren gepraat en geprobeerd het geluidsoverlast te reduceren maar blijft het je storen en kom je er samen niet uit? Dan is het tijd om er meer werk van te maken. Allereerst moet je dan het geluidsoverlast buren meten zodat je kunt aantonen dat er wel degelijk sprake is van geluidsoverlast. Dit kun je het beste doen door een bedrijf wat hierin gespecialiseerd is. Dan krijg je een gedegen rapport waarmee je naar de woningbouwvereniging of eventueel gerechtelijke vervolgstappen kunt ondernemen.