Je interieur maak je echt uniek met kunst

Vind jij het ook zo jammer dat zoveel interieurs tegenwoordig zo op elkaar lijken? Kijk maar eens een woonprogramma op tv; de kans is groot dat veel van de kamers die je ziet allemaal dezelfde soort vloer, dezelfde deuren en dezelfde lampen hebben, terwijl de meubels ook allemaal op elkaar lijken. We hebben massaal dezelfde smaak gekregen, zo lijkt het, en richten ons huis steeds vaker in op basis van de heersende trends. Niets mis mee, zolang je het maar mooi vindt, maar ook wel een beetje jammer. Je eigen huis, dat mag best een beetje uniek zijn toch?

Hoe maak je je huis uniek?

Het kan best lastig zijn, als je smaak een beetje aan de algemene of juist trendy kant is: je huis uniek maken. Als je, net als zovelen, graag een visgraatvloer in je kamer wilt, en stalen deuren met veel glas, dan ga je al snel de kant op van de eenheidsworst, of je dat nu wilt of niet.

Als de basis van je huis erg lijkt op dat van anderen, dan is er gelukkig nog steeds een goede manier om het uniek te maken: kunst. Je kunt voor de aankleding, voor de puntjes op de i, natuurlijk ook accessoires en schilderijen uit woonwinkels gebruiken, maar de kans is groot dat je dan nog steeds precies hetzelfde kiest als al die anderen. Ga je kunst kopen, dan maak je die kans een stuk kleiner, en haal je iets écht unieks in huis. Probeer daarom, als je besluit kunst te willen plaatsen in je huis, vooral iets te kiezen wat jij heel erg mooi vindt, zelfs als het niet zo bij je interieur lijkt te passen. Niets is zo persoonlijk als kunst, en hoe meer je luistert naar je eigen gevoel als je het uitzoekt, des te groter is de kans dat je er heel lang van zal gaan genieten, terwijl je interieur opeens helemaal geen eenheidsworst meer is.

Maar kunst is toch hartstikke duur?

Alles leuk en aardig, kunst in huis halen, maar is dat niet erg duur? Niet altijd. Ja, wil je Herman Brood kunst kopen, of werk van andere bekende kunstenaars, dan kan daar een aardig prijskaartje aan hangen. Er is echter ook genoeg op de markt van minder bekende kunstenaars, wat nog steeds helemaal jouw smaak kan zijn.

Bovendien is er nog een handige manier om werk van bekende kunstenaars in huis te halen zonder het te hoeven kopen: het werk huren. Je betaalt een bedrag per maand, en kunt daarvoor genieten van een kunstwerk dat je uitzoekt. Het voordeel hiervan is ook nog eens dat je het gemakkelijk kunt wisselen als het toch niet zo bij je blijkt te passen, of wanneer je er simpelweg op bent uitgekeken.

Lees dit ook...