Hoe bedien je een elektrisch zonnescherm?

Vind je een zonnescherm fijn maar vind je het lastig om steeds het scherm zelf te bedienen? Wellicht slaat de paniek toe als je van huis gaat en je realiseert dat het zonnescherm uitgeklapt staat. En dan begint het te betrekken. Een elektrisch zonnescherm klinkt goed maar hoe werkt dit eigenlijk? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.

Een elektrisch zonnescherm begint met…

Het goede nieuws is dat een zonnescherm en de elektrische bediening twee losse elementen zijn. Dit betekent dat je met een goed functionerend scherm niet het volledige systeem hoeft te vervangen. Je hebt alleen een motor nodig die het handmatige werk van je overneemt. Wil je bestaande zonwering elektrisch maken? Dat is mogelijk met een motor van Somfy. Bekijk de pagina voor meer informatie over de mogelijkheden.

Als je nog niet in het bezit bent van een zonnescherm dan heb je eigenlijk een vrije keuze. Een scherm dat met de hand te bedienen is zal in de meeste gevallen ook met een elektrisch systeem uit te breiden zijn. Het voornaamste verschil is dat spierkracht wordt vervangen door een elektromotor. Uiteraard is het wel van belang dat deze motor krachtig genoeg is om het scherm in beweging te brengen. Daarnaast moet het systeem geschikt zijn voor gebruik buitenshuis.

Hoe bedien je een elektrisch zonnescherm?

Dan nu verder naar de bediening. Er zijn twee opties:

  1. Zelf bedienen
  2. Automatische werking

Als je kiest voor zelf bedienen dan is dit mogelijk met een speciale afstandsbediening of een app op je smartphone of tablet. In beide gevallen is het mogelijk om meerdere zonneschermen te koppelen. Denk aan de voorzijde en achterzijde van de woning of in combinatie met de raamdecoratie. Daarnaast is automatisch functioneren van de zonwering mogelijk. Hoe werkt dit en waarom zou je dit willen?

Automatische bediening van een zonnescherm

Een smart home is een woning die zelf beslissingen kan maken. Een timer instellen voor het zonnescherm is een vorm van automatisering maar het kan nog veel geavanceerder. Een licht- of windmeter kan bepalen of het scherm moet openen of sluiten, dit werkt ook als je niet thuis bent. Zo heb je geen omkijken meer naar het scherm terwijl je wel optimaal profiteert van alle voordelen. Als je vaak van huis bent, of niet weet hoe laat je thuis zult komen, dan kun je rekenen op een ‘slim’ scherm dat handelt zonder dat je eerst op een knopje moet drukken. Uiteraard heb je altijd nog zelf controle over het systeem, er kan immers maar één baas zijn!

Slimmer wonen in een smart home

Als je tevreden bent met een elektrisch zonnescherm dan kun je hier stoppen met lezen. Of lees liever toch even verder want je maakt nog geen gebruik van alle opties die automatisering te bieden heeft. Zo maakt Somfy een flink aantal producten die te koppelen zijn via de TaHoma Switch. De functionaliteit is nog verder uit te breiden omdat er apparaten van tientallen merken te koppelen zijn aan dit kastje. Zo kun je naast de zonwering bedienen op afstand ook een slimme luidspreker koppelen. Je maakt het zo slim als je zelf wilt en je breidt het systeem uit wanneer je daar behoefte aan hebt.

Lees dit ook...