Een vaste of mobiele airco kopen: past een split airco bij jouw situatie?

Tegenwoordig zijn split airco’s erg populair. Split airco’s, ook wel vaste airco’s genoemd, worden op een vaste plek in huis geplaatst. Split airco’s zorgen voor een aangename temperatuur, ongeacht of het buiten warm of koud is. Ook kan het de lucht zuiveren. Deze airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit van een split airco bevat een ventilator die warmte uit de lucht opneemt en deze naar een warmtewisselaar brengt. De warmtewisselaar zorgt vervolgens voor de perfecte temperatuur. Maar waarom zou je in plaats van een mobiele airco, voor een split airco gaan? En past een vaste airco bij jouw situatie? 

Verkoelen én verwarmen

Een airco split unit is een warmtepompsysteem dat bestaat uit twee of meer permanent te plaatsen split units: een buitenunit en een of meerdere binnenunit(s). De binnenunit van een split airco bevat een ventilator die warmte uit de lucht opneemt en deze naar een warmtewisselaar brengt. Een warmtewisselaar is een leiding met koelvloeistof. Doordat de koelvloeistof in contact komt met de warme binnenlucht, warmt de koelvloeistof op. Zo haalt de koelvloeistof dus warmte uit de ruimte. Dan is het de taak van de compressor om die warme lucht in de buitenunit af te voeren. 

De binnenunit(s) verbind je met koelleidingen aan de buitenunit. De buitenunit, het woord zegt het al, staat meestal op het dak van een pand. De binnenunit(s) kan op verschillende manieren in het interieur worden geplaatst, waardoor je deze ruimtes ook tegelijkertijd kunt koelen. Split airco’s hebben tegenwoordig vaak nog meer functies. Naast de ruimte verkoelen kunnen deze airco’s ook ventileren, de lucht ontvochtigen en de ruimte verwarmen. Dat laatste is dus erg ideaal in de winter. 

Waarom kiezen voor een split airco? 

Een ander voordeel van een split airco systeem is dat het weinig ruimte inneemt. De meeste units zijn redelijk compact en kunnen aan de wand opgehangen worden. Daarbij kun je ze van afstand bedienen. Ook het rendement ligt hoger dan bij elektrische toestellen. Ze verbruiken minder energie en helemaal geen fossiele brandstoffen. Daarnaast wordt de lucht ook gefilterd. Dit kan door een simpele gaasfilter bij goedkopere systemen of wat uitgebreidere koolstoffilter om bijvoorbeeld nare luchtjes te verwijderen. Tot slot zijn vaste airco’s meestal stiller dan mobiele airco’s; de onderdelen die lawaai maken, zitten vooral in de buitenunits.

Lees dit ook...