Hoe verlicht je je tuin?

Heb je een tuin? Dan wil je daar op mooie zomeravonden volop van genieten, en niet naar binnen hoeven als het donker begint te worden en je elkaar niet meer kunt zien. In de wat meer donkere seizoenen is het daarentegen weer prettig om de tuin niet al te donker te hebben, zodat je eventuele gasten genoeg licht geeft als ze aan komen lopen. Fijn voor mensen die welkom zijn, en tegelijk een goede manier om onwelkome gasten af te schrikken. Maar hoe pak je het aan, een goede verlichting van je tuin?

Verlichting voor de sfeer

Een belangrijke reden om verlichting aan te brengen in je tuin, is het verhogen van de sfeer. Zeker op een mooie, warme dag wil je ook ’s avonds lekker in je tuin kunnen zitten. Daar is het vaak koeler dan binnen, en zeg nou zelf, gezellige zomeravonden in eigen tuin, drankje erbij, daar genieten we toch allemaal van?

Om ook als het donker wordt lekker buiten te kunnen zitten, heb je wel verlichting nodig. Een beetje schemer is gezellig, maar niets of niemand meer kunnen zien simpelweg onhandig. Een goede buitenlamp kan dat probleem voor je oplossen. Zo is je tuin prima verlicht, en kun je het zo laat maken als je wilt. 

Breng je verlichting aan voor de sfeer, kijk dan goed naar waar je deze plaatst. In de buurt van het terras is een logische keuze, dat is tenslotte de plek waar je het nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om niet voor een traditionele lamp te gaan, maar juist zachtere verlichting te nemen, zoals lampionnen met lampjes of andere lichtsnoeren. Deze geven wat minder licht, maar zien er wel wat gezelliger uit dan een lamp aan de schutting.

Verlichting voor de veiligheid

Verlichting die je aanbrengt om de veiligheid te verhogen, daar stel je heel andere eisen aan dan wanneer het om sfeerverlichting gaat. Je wilt dat deze lampen genoeg licht geven om ervoor te zorgen dat ongenode gasten je huis links laten liggen, terwijl welkome bezoekers en jijzelf juist goede verlichting hebben zodat er geen eventuele obstakels over het hoofd worden gezien in het donker.

Een buitenlamp met sensor kan een goede oplossing zijn. Er zijn varianten die als het donker wordt vanzelf licht gaan geven. Ook kun je er vaak voor kiezen om de lamp pas aan te laten gaan, of feller te laten branden, als beweging wordt gedetecteerd. Er zijn lampen die werken op elektriciteit, maar ook goede solarlampen hebben deze functie vaak.

Lees dit ook...