Doekje over het tv-meubel, dweil over de keukenvloer. Niks lekkerder dan een fris en blinkend schoon huis. Toch zijn er ook hoekjes die we steevast over het hoofd zien. Hierdoor worden het broeihaarden waar bacteriën ongestoord hun gang kunnen gaan. En dat wil je natuurlijk niet! Met deze checklist reken je hier voor eens en voor altijd mee af. Dit zijn 5 vaak vergeten schoonmaakklusjes in en om huis, waaronder de dakgoot schoonmaken.
1. De schoorsteen vegen
Als je een open haard, pelletkachel of houtkachel hebt, dan is jaarlijks schoorsteenvegen hartstikke belangrijk. Hiermee hou je de kans op rook, brand of koolmonoxidevergiftiging namelijk zo klein mogelijk. Schakel daarom op tijd een schoorsteenveger in. Of abonneer je op een schoorsteenservice. Voorkomen is beter dan genezen.
2. De dakgoot schoonmaken
In het najaar liggen de dakgoten binnen no-time vol met bladeren, takjes en mos. Dit is dan ook hét moment om deze goed onder handen te nemen. Door de goten minimaal één keer per jaar vrij te maken van vuil voorkom je dat je last krijgt van lekkage of andere waterschade. Wil je niet zelf het dak op? Laat dit klusje dan klaren door een betrouwbare loodgieter of specialist.
3. Binnenkant van de magnetron
Ontploft er geregeld een kant-en-klare-maaltijd in je magnetron? Of kun je je niet meer herinneren wanneer je de binnenkant voor het laatst hebt schoongemaakt? Dan is de kans groot dat het niet de meest frisse plek is om je maaltijden te bereiden. Neem één keer per maand eens de tijd om de binnenzijde van je magnetron te ontvetten en reinigen. Dit kun je makkelijk doen door er een kommetje water met citroensap of schoonmaakazijn in te plaatsen. Laat de magnetron daarna 5 minuten lang draaien. Als het water verdampt is kun je de wanden afnemen met een doekje.
4. Binnenkant van de oven
Hetzelfde geldt voor je oven. Deze krijg je weer blinkend schoon met een speciale ovenreiniger. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan een sopje met afwasmiddel. Of gebruik het zelfreinigingsprogramma, als je oven daarover beschikt. Kijk ook eens onder de oven; hier belanden vaak veel kruimels en etensresten.
5. Lichtknoppen en deurklinken
We raken ze tientallen keren per dag aan en toch gaat er zelden een doekje overheen: de lichtschakelaars en deurknoppen in huis. Maak ze daarom minstens één keer per week schoon. Dat kan gewoon met een zachte doek en wat antibacteriële reiniger.