Dit moet je weten over vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming. En dat is helemaal niet gek: het neemt geen kostbare ruimte in beslag en verwarmt je huis gelijkmatig. Denk je erover na om vloerverwarming in je woning aan te leggen? Of heb je een huis gekocht en wil je de radiatoren vervangen? Dan zijn dit dingen om rekening mee te houden, waaronder het kiezen van de juiste opstalverzekering.

1. Kies een passende woonverzekering

Als je vloerverwarming laat plaatsen dan wil je natuurlijk dat deze goed verzekerd is tegen schade. Een opstalverzekering dekt alles wat aan je woning vastzit. En een inboedelverzekering vergoedt schade aan de losse spullen in huis. Als je vloerverwarming aan de ondervloer bevestigd is, dan valt deze onder de opstalverzekering. Gebruik je een noppenplaatsysteem? Dan zit de vloerverwarming niet aan de ondergrond vast en kan deze voor de verzekeraar onder de inboedel vallen.

Als zowel je opstal als je inboedel verzekerd zijn, dan hoef je je dus nergens druk om te maken. De schade wordt dan meestal vergoedt, tenzij het bijvoorbeeld je eigen schuld is. Heb je alleen een opstal- óf inboedelverzekering? Check dan vooraf bij je woonverzekeraar onder welke verzekering je vloerverwarming valt. Zo kom je bij lekkage of andere (water)schade niet voor nare verrassingen te staan.

2. Let op het materiaal van de afwerkvloer

Naast het kiezen van de juiste vloerverwarming, is ook de vloerkeuze heel belangrijk. Een slimme klusser kiest dan ook de afwerkvloer zorgvuldig. Het is belangrijk dat je voor materiaal kiest dat goed samengaat met vloerverwarming. Op die manier kan de eindvloer de warmte goed geleiden en verspreiden en blijft de vloer tevens lang mooi. 

Voorbeelden van materialen die goed gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming zijn laminaat, (keramisch) parket, keramische tegels, natuursteen, tapijt, betonvloeren en (cementgebonden en kunststof) gietvloeren. Let ook op de ruimte waar de vloerverwarming wordt geïnstalleerd zodat je het meeste uit je vloerverwarming haalt. 

3. Volg het opstartprotocol

Als je een gietvloer laat aanleggen, dan moet je een opstartprotocol volgen. Dit betekent dat je de vloerverwarming niet meteen kan aanzetten, ook niet als de afwerkvloer al is uitgehard. Door de warmte kunnen er dan namelijk barsten of scheuren in de vloer ontstaan.

Door de instructies van het opstartprotocol te volgen, kun je dit voorkomen. Meestal houden deze instructies in dat je de temperatuur dagelijks met 5 graden moet verhogen tot je 40 graden bereikt. Hierna verlaag je de temperatuur weer dagelijks met 5 graden tot je op de gewenste binnentemperatuur uitkomt.

Lees dit ook...