Kledingruil organiseren: hier moet je aan denken

Steeds meer mensen willen minder nieuwe kleding kopen. Er worden bewustere en duurzamere keuzes gemaakt als het op de kledingkast aankomt. Tweedehands winkelen biedt een oplossing. Ook steeds populairder is de kledingruil, waarbij aanwezigen bijvoorbeeld wat oude kledingstukken inleveren en in ruil hiervoor iets nieuws mee naar huis mogen nemen. Wil je zo’n kledingruil organiseren? Lees dan eerst onze tips en tricks!

Tentoonstellen van de kleding

Een kledingruil kan al gauw wat chaotisch zijn. Hoe meer mensen er zijn, hoe sneller dit het geval is. Iedereen gooit zijn of haar spullen in de hoek neer en begint met graaien naar andere kledingstukken. Om voor wat overzicht te zorgen, kun je denken aan de inrichting van een winkel: zorg voor stellingen en rekken! Hier kan alle kleding op worden neergelegd of aan worden gehangen. Winkelstellingen zijn er in veel soorten en maten te vinden, zodat er altijd wel een handige optie tussen zit. Denk bijvoorbeeld aan mooie houten rekken, waar je verschillende soorten kleding op kwijt kunt. Zo hoeft het hoe dan ook niet op de grond te liggen of in een hoek te worden weggestopt! Dat maakt het shoppen net dat stukje leuker en praktischer.

Kledingruil in banen leiden

Het zorgen voor rekken en stellingen is al een belangrijke stap voor het scheppen van orde tijdens je evenement. We hebben nog meer tips om je kledingruil in banen te leiden. Denk onder andere na over de manier waarop je de kleding tentoonstelt. Doe dit bijvoorbeeld op kleur, maat of soort kledingstuk. Zo weten mensen precies waar ze moeten zijn als ze naar iets specifieks op zoek zijn. Als je veel bezoekers verwacht, is het een idee om met tijdsloten te werken. Daarmee voorkom je dat het plotseling enorm druk wordt – iedereen kan zo rustig komen winkelen.

Denk aan de details

In principe heb je niet veel nodig voor het regelen van een kledingruil. Je wilt de kleding hebben en je wilt dit op een mooie manier kunnen tentoonstellen. Toch zijn er ook bepaalde accessoires die de inrichting compleet maken. Zorg bijvoorbeeld voor wat grote spiegels, waarin mensen hun looks kunnen checken. Als er de ruimte voor is, kun je er zelfs aan denken om een pashokje in te richten! Niet iedereen voelt zich er immers prettig bij om iets te passen in een groep van mensen.

Locatie regelen

Je kunt een kledingruil organiseren op verschillende locaties. Gewoon thuis is natuurlijk een prima optie, zeker als er maar een paar mensen langskomen. Wil je het wat grootschaliger aanpakken, dan kun je er juist ook aan denken om een locatie te huren. Een winkel of een loods bijvoorbeeld. Kleed het er gezellig aan, zodat de locatie echt op een winkel gaat lijken. Ook een tof idee: probeer je swap party op een evenement of festival te houden. Op die manier maak je er zeker een feestje van!

Lees dit ook...