Van welke wespen heb ik last?

Zie je veel wespen in en om jouw huis en wil jij weten van welke soort je last hebt? In dit artikel nemen we de meest voorkomende wespensoorten uit België en Nederland onder de loep zodat je de wespen gemakkelijker van elkaar kunt onderscheiden. Ontdek snel met welke soort je te maken hebt!

Soort ontdekken

Dat het uiterlijk van het nest per wespensoort verschilt, maakt de herkenning soms moeilijk. Naast de gewone wesp kun je last hebben van de Duitse wesp of de hoornaar. Het is belangrijk om te ontdekken met welke soort je te maken hebt, want de wespen kunnen op jouw voedsel afkomen. En als je te dicht in de buurt komt van hun nestplaats, riskeer je zelfs een aanval van het hele nest… 

Gewone wesp

Waar vind je een wespennest van gewone wespen? Van bomen tot zolders en spouwmuren: de gewone wesp maakt nesten in gebouwen en in de vrije natuur. Een afgebouwd nest heeft een doorsnede van 20 tot 35 centimeter en is gelig tot roodbruin van kleur. Dat komt doordat de gewone wesp op verschillende plekken houtvezels en plantenvezels verzamelt. 

Hoornaar

De nestplaats van een hoornaar vind je zowel in gebouwen als in de vrije natuur. Deze ligt meestal bovengronds en is vaak bedekt met schelpvormige lagen. Het nest is gelig tot roodbruin van kleur, met lichte en donkere streeppatronen. Hoornaars hebben paarse vleugels en kunnen 25 millimeter lang worden: tien millimeter meer dan de gewone wesp. Ze geven de voorkeur aan holle bomen en kunnen razendsnel door kieren en gaten vliegen!

Duitse wesp

De Duitse wesp nestelt in allerlei holten, zowel boven- als ondergronds. Bekende plekken waar je de nesten van deze wesp kunt aantreffen, zijn in heggen, struiken en bomen. Het nest van deze wesp is altijd grijs van kleur, omdat de Duitse wesp altijd droog en verweerd hout gebruikt. Soms zie je ook gele of vuilwitte dunne streeppatronen. Daarnaast zijn de raten in het nest horizontaal aangelegd en worden deze verbonden met pilaren.

Herken een beginnend nest

Je kunt beginnende wespennesten zelf heel eenvoudig herkennen. In dat geval zie je een klein nest met raten, zonder een papieren omhulsel. Op de raten loopt mogelijk de wespenkoningin: zij legt de eitjes en vliegt soms weg om voedsel te zoeken. Wil je direct van het nest af? Trek handschoenen aan en snijd het los met een scherp mes. Als je het vervolgens in een emmer water laat vallen, ben je er meteen vanaf. 

Wil jij een wespennest bestrijden? Schakel een professionele wespenbestrijder in en laat je huis, tuin of terras wespenvrij maken!

Lees dit ook...