5 plekken in je keuken die je NU moet schoonmaken

Je keuken is een plek waar je je maaltijden klaarmaakt, je boodschappen opslaat en er veel tijd in doorbrengt. Dit is ook de plek waar het meeste van je afval wordt bewaard, met alle vloeibare en droge ingredi├źnten die bijna constant worden gemorst. Ook is niemand nieuw in het vet dat op de een of andere manier overal blijft plakken.

Maar het is een bekend feit dat de hygi├źnische omstandigheden in uw keuken direct invloed hebben op uw gezondheid en daarom moet deze plek regelmatig worden schoongemaakt. Laten we eens kijken naar de 5 plaatsen in uw keuken die schoon moeten worden gehouden om uzelf en uw gezin te beschermen tegen ziektekiemen en ziekten:

De gootsteen

De gootsteen is het gedeelte van de keuken dat het meest wordt gebruikt. Het komt dus in contact met allerlei dingen zoals vlees, ongewassen producten zoals fruit, groenten, enz. En andere dingen die vol bacteri├źn zitten. Bovendien is dit de plek waar E-coli en andere voedselgerelateerde ziektes kunnen ontstaan. Daarom moeten de gootstenen elke dag grondig worden schoongemaakt.

U kunt een eenvoudige spons of speciale sponzen of borstels gebruiken om de gootsteen, of het nu roestvrij staal of porselein is, minstens ├ę├ęn keer per dag grondig te reinigen. Je moet het ook schoonvegen, zodat er geen water achterblijft. De kranen moeten dagelijks met water en zeep worden geschrobd zodat er geen aangroei optreedt.

De aanrechtbladen

Het tweede deel van de keuken dat dagelijks schoongehouden moet worden, zijn de aanrechtbladen. Ze worden zelfs vaker gebruikt dan de gootsteen terwijl u hier uw maaltijden klaarmaakt. Ook zet je bij thuiskomst willekeurige dingen op het aanrecht zodat hier een aantal ziektekiemen zich kunnen verzamelen. Daarom moet u de toonbanken regelmatig schoonmaken en ze elke 3-4 dagen grondig ontsmetten.

U kunt een spons en een doek gebruiken om het aanrecht na gebruik en ‘s avonds voor het binnenbrengen schoon te vegen. Voor een grondige reiniging dient u het aanrechtblad met water en zeep te reinigen. Gebruik vervolgens een desinfecterende reiniger of een verdunde oplossing van bleekmiddel of alcohol om het aanrecht goed te desinfecteren.

Afzuigkap

De afzuigkap boven het fornuis wordt ook erg snel vuil en geeft je keuken een onaangename uitstraling. Het kan ook vet verzamelen dat brandgevaar kan opleveren.

Daarom wordt het schoonmaken na een paar weken verplicht. U kunt een mengsel van 1/2 kopje water, 1/2 kopje azijn en 1 eetlepel vetafwasmiddel in een spuitfles gebruiken. Bestrooi het royaal en laat het een half uur rusten. Veeg vervolgens schoon met een theedoek.

Als jullie geen afzuigkap hebben geïnstalleerd, doe dat dan omdat het de lucht vetvrij houdt terwijl je kookt in de keuken. Anders verspreidt al dat vet zich gewoon in de lucht en nestelt het zich op elk oppervlak waarmee het in contact komt. Hier zijn enkele van de beste afzuigkappen om uit te kiezen.

Vaatwasser

De vaatwasser aan de buitenkant schoonmaken zodat het lijkt alsof je keuken brandschoon is, is niet voldoende. Het schoonmaken van de binnenkant van de vaatwasser is waar het om gaat. U moet de muren, de binnenkant van de deur en de schuifrekken schoonmaken, want deze plaatsen blijven achter met het residu als u klaar bent met de afwas.

Het belangrijkste onderdeel is ook de bodem van de vaatwasser waar de etensresten worden weggespoeld en mogelijk ook de afvoer verstopt.

Als er grote vaste stoffen rond de afvoer vastzitten, verwijder deze dan. Maak vervolgens de afvoer schoon met azijn in een verstuiver. Sproei het gebied in met azijn en was het vervolgens met water.

Sponzen en theedoeken

Door de keuken schoon te maken, wordt deze beschermd tegen ziektekiemen en bacteri├źn. Maar de schoonmaakmiddelen die u gebruikt, moeten net zo goed worden schoongemaakt, omdat ze salmonella en E-coli kunnen bevatten. Sponzen en theedoeken blijken de perfecte omgeving te bieden om bacteri├źn te huisvesten.

Ze kunnen gist en schimmel hebben, en Staphylococcus aureus, of stafylokok erop. Omdat ze worden gebruikt voor het reinigen van zowel natte als droge dingen, bieden ze bovendien de perfecte bodem voor bacteriegroei. Daarom moeten ze worden ontsmet voordat u ze opnieuw gebruikt.

De sponzen moeten regelmatig worden vervangen; misschien twee keer per week of volgens uw gebruik (bij overmatig gebruik elke week vervangen). Als je het opnieuw wilt gebruiken, zet het dan ongeveer 2 minuten in de magnetron om de bacteri├źn te doden. Gebruik voor de doek warm water en afwasmiddel om deze grondig te wassen voordat u deze opnieuw gebruikt.

Lees dit ook...