3 tips om je huis smart te maken

Je kunt leren door naar school te gaan, een cursus te volgen, vragen te stellen of informatie op te zoeken online. Als je deze pagina leest val je in de laatste categorie. Let wel op met informatie die je op het internet vindt, die is niet altijd betrouwbaar! We gaan je niet vertellen wat je moet doen met een smart home, we geven je wel drie tips om het slim aan te pakken. Want een smart home begint bij slimme bewoners!

1. Combineer merken

Amazon Echo, Nest Audio of Apple HomePod. Drie producten die sterk op elkaar lijken maar door concurrerende merken worden gemaakt. Daarnaast heb je merken als Poweredblinds die hun eigen weg bewandelen. In plaats van zelf een virtuele assistent te ontwikkelen (Echt waar Samsung … Bixby?) kiest Somfy voor integratie met andere merken. Het is natuurlijk een beetje vreemd om een ‘connected’ home op te delen in groepjes die niet met elkaar samenwerken. Je kunt de Google Assistent gebruiken op een Apple iPhone, er zijn dus zeker mogelijkheden. Toch maken de grote merken het je niet altijd even gemakkelijk. Als je nieuwe toepassingen toevoegt controleer dan even welk protocol ze gebruiken en of ze te integreren zijn met andere merken en producten. Zo werken Somfy toepassingen samen met onder andere Nest luidsprekers, Hue verlichting en Honeywell thermostaten. Geen enkele fabrikant maakt alle toepassingen, kies voor de juiste combinaties.

2. Bouw je smart home als een web

Een huis is een gebouw met kamers die met elkaar verbonden zijn via gangen en deuren. Een spinnenweb is de ‘woning’ van een spin. Het internet heet niet voor niets World Wide Web, dit is er verwijzing naar de structuur van een spinnenweb. Er zijn een groot aantal knooppunten in het web waarmee informatie met elkaar wordt verbonden. Zo werkt het ook met smart toepassingen in huis. Zo kun je rolluiken installeren die werken met een losse afstandsbediening. Je koppelt de rolluiken voor en achter, boven en beneden via een app. Je koppelt de rolluiken weer aan een slimme luidspreker om ze met je stem te bedienen etc. Iedere nieuwe functie voeg je toe aan jouw eigen web. Naast apparaten geldt dit ook voor software. Denk aan online cloud opslag om beelden van je IP camera op te slaan of notificaties als je van huis bent.

3. Blijf in controle

Huisautomatisering werkt uitstekend maar soms wil je iets anders dan het standaard programma. Bijvoorbeeld als je de elektrische rolluiken hebt ingesteld om te openen in de ochtend maar ditmaal wil je de rolluiken sluiten. Je kunt altijd overschakelen op handmatige bediening met een app, knop of afstandsbediening. Je kunt apparaten toevoegen en verwijderen aan het centrale netwerk, je bent echt niet overgeleverd aan een kunstmatig brein dat je woning overneemt. Dit is ook het geval als je van huis bent. Zo kun je op je werk zien of jouw kinderen veilig zijn thuisgekomen van school dankzij de notificatie van een slim deurslot. Op vakantie kun je op de IP camera zien of de tuin er mooi bij staat. Misschien even de slimme sprinkler op afstand inschakelen? Kies voor de vrijheid van automatisering met de flexibiliteit van handmatige bediening.

Bouw een ‘smart web’, beperk je niet tot één bekend merk en onthoud dat je nog steeds de touwtjes in handen hebt. Zo woon je slimmer in een smart home.

Lees dit ook...