Wil jij langer leven? Ga staan!

De onderzoeken over de negatieve effecten op onze gezondheid van langdurig zitten zijn inmiddels talloos. De uitkomsten zijn eensgezind: te veel zitten is niet goed voor je, het is ronduit slecht! We zitten veel op het werk en we zitten veel thuis. Nederland is zelfs Europees kampioen zitten, zo blijkt uit onderzoek. Dat gegeven is NJOJ Brand Store een doorn in het oog en dus wil het bedrijf Nederland graag helpen: ‘Stand out by standing up!’

Nederland is Europees kampioen zitten. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd bij 45.000 bedrijven in 33 landen, in opdracht van de Europese Unie. Onderzocht werd onder meer hoeveel procent van de bevolking meer dan 8,5 uur per dag zittend doorbrengt. Nederland werd met glans kampioen: 32 procent van de Nederlanders zit meer dan 8,5 uur per dag. De Spanjaarden doen het met 7 procent op dat vlak het beste in Europa.

Het Kenniscentrum Sport en Bewegen voegt er de volgende cijfers aan toe: jongeren tussen de 12 en 18 jaar zitten 11 uur per dag, volwassenen 9,6 uur. Volgens de leefstijlmonitor van het RIVM hangt zittijd sterk samen met tv kijken, gamen, roken, smartphonegebruik, stress, vermoeidheid, snackgedrag en het persoonlijke BMI (body mass index).

Geen medaille, maar straf

Nederland is dus Europees kampioen zitten. Voor die prestatie krijgen we geen medaille, maar worden we gestraft. Langdurig zitten vormt namelijk een forse bedreiging voor onze gezondheid, zo luidt de conclusie van een ander onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Lang zitten, ook wel sedentair gedrag genoemd, verhoogt de kans op:

  • Type 2 diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Depressie-symptomen
  • Sommige vormen van kanker
  • Vroegtijdig overlijden

Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten, hebben een 10 tot 27 procent hogere kans op eerder sterven ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Hoe dat komt, is nog niet geheel duidelijk. Vermoed wordt dat veel zitten leidt tot een verandering in de stofwisseling, de hoeveelheid mineralen in de botten en de gesteldheid van de bloedvaten. Om deze gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken, is het belangrijk om periodes van zitten af te wisselen met staan en/of bewegen. Niet alleen op het werk, maar ook thuis.

Eigen verantwoordelijkheid

Er zijn nog geen internationale richtlijnen om zittend gedrag (op het werk) te beperken, al wordt er wel serieus over nagedacht. Ook de Nederlandse wetgeving kent geen specifieke richtlijnen waar de werkgevers zich aan moeten houden. Dus dienen we onze eigen verantwoordelijkheid te nemen en minder tijd zittend door te brengen. Een bartafel thuis of op kantoor kan daarbij al goed helpen. Weet ook Arie Berkers, de allereerste klant van NJOJ Brand Store, een in bartafels gespecialiseerd meubelbedrijf. Berkers kocht er een bartafel voor thuis én op kantoor. “Onze medewerkers zitten de hele dag aan hun bureau en ze vinden het heerlijk om even ’in de benen’ te komen”, vertelt hij. “We zetten de bartafel bij goed weer buiten en dan lunchen we eraan, terwijl we de tafel ook gebruiken om eens even lekker te sparren over een zakelijk onderwerp.” Ook thuis vinden ze de bartafel een hit. “De kinderen staan en hangen de hele dag aan die tafel”, zegt hij. “Ze eten er hun boterham aan en staan op hun telefoon te loeren. Ideaal!”

Zo zien ze het bij NJOJ Brand Store graag. “We beogen met onze tafels dat mensen meer staand gaan leven”, zegt eigenaar Merijn Janssen. “Die Europese titel zitten, daar hoeven we niet trots op te zijn. Sterker nog, we moeten ervan af!”

Stand out by standing up!

Lees dit ook...