Hoe kun je beter slapen op warme zomerdagen?

Veel mensen vinden het moeilijk: goed in slaap komen en goed doorslapen als het buiten warm is. Van slapeloze nachten wordt natuurlijk niemand blij! Gelukkig zijn er verschillende tips om toch goed te kunnen slapen, ook als de temperaturen hoog zijn. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Slapen op het juiste matras

Slapen op een goed matras is over het algemeen sowieso bevorderlijk voor je nachtrust. Ook op warme dagen is dit belangrijk: kwalitatieve matrassen kennen namelijk eigenschappen die passen bij verschillende temperaturen. Kies voor een koudschuim matras, waarbij je profiteert van goede ventilatie en luchtcirculatie. Ideaal als je veel vocht verliest en het heel warm hebt in bed! De open celstructuur van dit type matras helpt. Je kunt verder denken aan een pocketvering matras: ook deze matrassoort is geschikt als je veel transpireert. De lucht kan vrij door de veren van het matras stromen, wat zorgt voor comfort en hygiëne. Juist ook op de warme dagen!

Slaapkamer koelen

Het is uiteraard ideaal als je je slaapkamer goed kunt koelen op warme dagen. Je kunt eraan denken om een airco in de slaapkamer te installeren. Een makkelijke optie is een mobiele airco, waarbij je de slang met de warme lucht uit het raam naar buiten laat gaan. Wil je liever geen airco in huis? Een ventilator is in dat geval ook een optie. Hiermee wordt de slaapkamer niet zozeer gekoeld, maar geniet je wel van een fris briesje. Je kunt een fles bevroren water (leg de fles een paar uur in de vriezer!) voor de ventilator zetten, voor nog wat meer frisheid. En zet ’s nachts de ramen open in de slaapkamer, zodat de afgekoelde lucht van buiten naar binnen kan komen.

Minder of geen beddengoed

Je ligt natuurlijk het lekkerst onder een dik en warm dekbed. Zo voel je je beschermd ’s nachts. In de zomer is het echter te heet om hieronder te kruipen. Verruil je dikke dekbed in ieder geval voor een veel dunnere variant. Nog beter kun je onder enkel een laken slapen, of zelfs zonder laken. Al is het ook vaak zo dat dit het moeilijk kan maken om de slaap te vatten: je bent nu eenmaal zo gewend aan dat laagje over je heen. Kun je echt niet zonder? Stop dan je dekbed of laken vooraf een tijdje in je vriezer, zodat ‘ie heerlijk koel aanvoelt.

Laat de gordijnen in de slaapkamer dicht

Is het voor jou een gewoonte dat je ’s ochtends bij het opstaan direct de gordijnen opendoet? Gedurende het grootste deel van het jaar is dat natuurlijk helemaal goed! Bij de hete zomerdagen kun je dit echter beter overslaan: laat de gordijnen zoveel mogelijk dicht, evenals de ramen. Het liefst de hele dag. Zo geef je de zon minder kans om de slaapkamer op te warmen – daar heb je ’s avonds weer profijt van.

Lees dit ook...